ΒΟΤΚΑ: το "νερό" του βορρά!
Ξεκίνησε από την βορειοανατολική Ευρώπη και κατέληξε ως ένα από τα πιο δημοφιλή αποστάγματα στον κόσμο. Κι αυτή είναι η βότκα που εκτός από τη προνομιακή θέση που κατέχει στα μπαρ παγκοσμίως, κουβαλά μια πλούσια ιστορία που μας πηγαίνει πολλούς αιώνες πίσω στο παρελθόν και μια υπέρμετρη εξέλιξη από φαρμακευτικό σκεύασμα σε super premium ποτό.
Η καταγωγή της διεκδικείται ακόμα από τη Ρωσία και την Πολωνία και το όνομά της (ρωσικά водка, πολωνικά wódka) μοιάζει πολύ με τη λέξη νερό και στις δύο γλώσσες (ρωσικά воды, πολωνικά woda).
Πριν περίπου 11 αιώνες το δημοφιλές πια ποτό να κάνει την εμφάνισή του σε ιστορικά ρωσικά και πολωνικά κείμενα. Η πρώτη απόσταξη καταγράφεται αρκετά αργότερα το 1174 και συγκεκριμένα η ύπαρξη αποστακτηρίου βότκας στην περιοχή Khylnovsk, με το απόσταγμα να μη θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή βότκα. Οι αναφορές μιλούσαν για ένα δυνατό απόσταγμα που χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως θεραπευτικό. Η βότκα με τη σημερινή της ονομασία εντοπίζεται για πρώτη φορά γραπτά σε αρχείο πολωνικού δικαστηρίου το 1405 μ.Χ.
Η παράδοση
Ένας ουκρανικός θρύλος υποστηρίζει πως ο Μέγας Δούκας του Κιέβου, Βλαντιμίρ θέλησε να στραφεί προς μια μονοθεϊστική θρησκεία και να αφήσει πίσω του κάθε παγανιστικό κατάλοιπο για να εδραιωθεί ολοκληρωτικά στην εξουσία της Ουκρανίας. Αρχικά γοητεύτηκε από τον ισλαμισμό και ενθουσιάστηκε με την ταχύτατη εξάπλωση του. Όμως η απαγόρευση της κατανάλωσης του αλκοόλ που κήρυττε το Κοράνι, τον έκανε να στραφεί προς άλλη
κατεύθυνση, αυτή του Χριστιανισμού. Επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, εντυπωσιάστηκε από την Αγία Σοφία, αλλά ενθουσιάστηκε με το γεγονός
πως στο χριστιανικά μυστήρια οι ιερείς χρησιμοποιούσαν κρασί. Ασπάστηκε τον Χριστιανισμό χωρίς να κρύψει την αγάπη του -και του λαού του- για το
αλκοόλ.
Η πρώτη ύλη και η παραγωγή της
Ενώ η πολωνική και η ρωσική βότκα μοιάζουν σε πολλά σημεία, όπως στην γεύση, την καθαρότητα και την περιεκτικότητα σε αλκοόλ οι δύο χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικές πρώτες ύλες για την παραγωγή της. Στην Ρωσία η βότκα παράγεται κυρίως από σιτηρά όπως η σίκαλη ενώ στην πολώνια οι παράγωγοι προτιμούν ως βάση την πατάτα. Βεβαία με το πέρας του χρόνου κι άλλες χώρες τόλμησαν την παραγωγή βότκας πάλι με διαφορετικά υλικά όπως το καλαμπόκι, τα πατζάρια, το ρύζι και τη μελάσα.
Με ποιον τρόπο όμως δημιουργείται η βότκα; Η παραγωγή της βασίζεται κυρίως στη διάσπαση του αμύλου της πρώτης ύλης. Η πρώτη απόσταξη δίνει υπερβολικά έντονο αλκοόλ για αυτό ακολουθούν κι άλλες αποστάξεις μέχρι το αλκοόλ να πέσει στους 98% vol. Στη συνέχεια "παντρεύεται" με κρυστάλλινο νερό και συνήθως εμφιαλώνεται στους 40-45% vol. Το πιο σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα της παίζει το καζάνι μέσα στο οποίο θα φυλαχτεί το βόριο "νερό" μετά την απόσταξη του. Επίσης, η βότκα είναι ένα απόσταγμα που "καταστρέφεται" αν αποθηκευτεί σε ξύλινα βαρέλια μέσα στα οποία έχει παλαιωθεί ουίσκι ή κρασί, καθώς θα απορροφήσει χρώμα και αρώματα που διαλύουν την ουσία της.
Γι' αυτό, κυρίως, το λόγο δύσκολα θα βρεθεί βότκα με σκούρο χρώμα. Η διαύγεια και η καθαρότητα της είναι βασικά στοιχεία που κρίνουν την ποιότητα της. Εναλλακτικά, μπορεί να αναμειχθεί με εκχυλίσματα φρούτων και βοτάνων δημιουργώντας ένα απολαυστικό αποτέλεσμα.
Οι κατηγορίες της
Η βότκα δεν έχει ξεκάθαρες κατηγορίες. Είναι ένα ουδέτερο ποτό που εύκολα μπορεί να αναμειχθεί με άλλα υλικά και να δημιουργήσει ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Δημιουργήθηκαν, λοιπόν, οι βότκες με γεύση! Πρόκειται για διάφορες γεύσεις φρούτων, βοτάνων ή λουλουδιών που αναμειγνύονται με βότκα. Οι πιο δημοφιλείς μίξεις είναι η βότκα με εσπεριδοειδή (λεμόνι ή πορτοκάλι), βότκα με μπαχαρικά (με ολόκληρους σπόρους πιπεριού) βότκα με αρωματικά βότανα, βότκα με κόκκινα φρούτα του δάσους κ.α